wtorek, 28 lutego 2017

Kanapka z szynka parmeńską i figą oraz wrażenia z testowania Optima Cardio Potas+


Mijają 3 tygodnie testowania margaryny Optima Cardio Potas+ w ramach kampanii Streetcom, dlatego dziś - oprócz pysznego przepisu - chciałabym się z Wami podzielić moją opinią na jej temat.
Niewątpliwie margaryny ze sterolami roślinnymi są tymi, po które sięgam w 90%, gdy kupuję margarynę. Moja dieta nie jest zbyt zdrowa, często jem potrawy smażone i jajka, które zawierają duże ilości cholesterolu. Dlatego cieszę się, że w tak prosty sposób mogę wspierać swoje zdrowie. Co do ewentualnej obecności niezdrowych kwasów "trans" to mam mieszane odczucia, ponieważ koleżanka kiedyś badała ich obecność w różnych tłuszczach w ramach kółka naukowego i okazało się, ze masło ma ich więcej niż margaryna. Ale oczywiście nie neguję stosowania masła - sama z niego też korzystam. 


Nie raz się rozczarowałam na margarynach z sterolami, bo jakoś dziwnie utleniały się na powierzchni i zmieniały kolor na mocno żółty, co czyniło mało apetycznymi. W margarynie Optima Cardio Potas+ takie zjawisko nie występuje. Nie ma też żadnego rybnego posmaku (na to też kiedyś trafiłam...). Łatwo się smaruje i ma bardzo fajny delikatny smak. Pasuje mi też duże opakowanie (i tu znowu się cieszę, że się nie utlenia na powierzchni). 

Do zalet niewątpliwie można również zaliczyć to, że można tą margarynę stosować na ciepło i choć raczej nie zastąpię nią innych tłuszczów do smażenia, to dobrze mieć w lodówce taką alternatywę na zapas (choć osobom z nadwagą, które uwielbiają jajecznicę polecam jednak zrobić ją na Optimie Cardio Potas+ np. wg tego przepisu).


A poniżej zamieszczam przepis na kanapkę ze zdjęcia:

1 kromka bułki owsianej
Optima Cardio Potas+ do posmarowania
1 garść rukoli
2 plasterki szynki parmeńskiej lub innej suszonej
1 figa
1/2 łyżeczki płynnego miodu


Bułkę smarujemy margaryną, a następnie układamy kolejno rukolę, zwiniętą szynkę oraz pokrojoną w plasterki figę. Całość delikatnie polewamy płynnym miodem.

Inne przepisy z Optima Cardio Potas+:








1 komentarz: