środa, 8 czerwca 2016

Domowy Longer KFC


Dziś domowa wersja pikantnego Longera KFC :-) Smakuje jak oryginał, ale różni się tym, że polędwiczka zajmuje całą długość bułki, a nie tylko jej połowę... I wiesz co jesz :-)

400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
6 bułek do hamburgerów
6 liści sałaty strzępiastej
ketchup Parczew

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki pieprzu cyenne
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.

Jeśli smażymy większą ilość i chcemy, aby panierka pozostała chrupiąca, to usmażone kawałki układamy na kratce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. 

Bułki podgrzewamy w opiekaczu. Na każdej układamy kotlet z kurczaka i liść sałaty. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchem bułki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz