Tender to łagodna wersja popularnego Longera KFC. Ja osobiście wolę tą wersję. Aby dodatkowo wzbogacić jego smak można dołożyć plaster sera pod kurczaka i pomidora / ogórków konserwowych na sałatę.
400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
6 bułek do hamburgerów
6 liści sałaty strzępiastej
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak
zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy
czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki
foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno
wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła
kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7
centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do
temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia
panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub
blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą
ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo
panierka straci chrupkość.
Bułki podgrzewamy w opiekaczu. Na każdej układamy kotlet z
kurczaka i liść sałaty. Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem
bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz