niedziela, 12 czerwca 2016

Domowy TENDER KFC (łagodny Longer KFC)


Tender to łagodna wersja popularnego Longera KFC. Ja osobiście wolę tą wersję. Aby dodatkowo wzbogacić jego smak można dołożyć plaster sera pod kurczaka i  pomidora / ogórków konserwowych na sałatę.

400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
6 bułek do hamburgerów
6 liści sałaty strzępiastej

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.

Bułki podgrzewamy w opiekaczu. Na każdej układamy kotlet z kurczaka i liść sałaty. Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz