czwartek, 30 czerwca 2016

Domowy McMuffin Jajko i Bekon


Bułki śniadaniowe tzw. muffiny są bardzo popularne w Anglii, ale u nas niestety nadal słabo dostępne... Żeby je zakupić, trzeba chyba tylko zamówić w internecie. Ale warto, bo mój domowy McMuffin smakuje jak oryginał, a ma prawdziwe jajko!

1 angielska bułka ‘muffin’
1 plaster topionego sera cheddar
1 duże jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plasterki boczku


Jedno zagłębienie metalowej formy do muffinek smarujemy olejem i wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół). Boczek podsmażamy na suchej patelni i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Muffina przekrawamy na pół. Na jednej połowie kładziemy plaster sera i pod koniec pieczenia jajka wkładamy obie kromki do piekarnika, żeby się podgrzały. Następnie na kromkę z serem nakładamy jajko oraz 2 plasterki boczku. Przykrywamy drugą kromką i gotowe!

1 komentarz: