niedziela, 5 czerwca 2016

Szaszłyk z karkówki, pieczarek i warzyw


Dziś był grill! I to MEGA pyszny grill! A to za sprawą bardzo aromatycznych i rozpływających się w ustach szaszłyków. Robiłam takie po raz pierwszy, ale jestem pewna, że nie ostatni.

4 kotlety z karkówki
15 pieczarek
4-5 małych cebul
1 czerwona papryka

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka papryki w proszku
5 łyżek wrzątku


Do miseczki wsypujemy przyprawy, dodajemy sos sojowy, oliwę i zalewamy wrzątkiem. Na koniec dodajemy musztardę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę kroimy w kostkę, pokrywamy zalewą i wstawiamy na noc do lodówki - koniecznie pod przykryciem. Gdy nie mamy czasu czekamy chociaż 15 minut. Pieczarki kroimy na połówki, paprykę w dużą kostkę, a cebulę na plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno pół pieczarki, cebula, karkówka, papryka, karkówka, pół pieczarki itd. Grillujemy :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz