poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kanapki na dobry początek dnia – z jajkiem sadzonym i boczkiem


Ostatnio wyczytałam, ze jedzenie pieczywa na śniadanie przeżywa swój renesans i wypiera promowane ostatnimi czasy płatki śniadaniowe. Jeśli Wy też chcecie "wpaść" do tego nurtu, to koniecznie spróbujcie tych kanapek - są pyszne i sycące!

2 kromki chleba (u mnie ciemny żytni)
po 2 liście 2 rodzajów sałat
4 plastry pomidora malinowego
4 długie plasterki boczku
2 małe jajka
świeżo mielony pieprz
posiekany szczypiorek


Kromki chleba smarujemy cienko aromatyczną musztardą (zamiast masła). Układamy po jednym liściu z każdego rodzaju salat i po 2 plasterki pomidora. Boczek podsmażamy na chrupko i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, a jajka smażymy jak na sadzone. Na kanapkach układamy po 2 plasterki boczku i jajku sadzonym. Całość przyprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz