400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
2 pomidory
6 garści rukoli
3 plasterki sera cheddar
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak
zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy
czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki
foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno
wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła
kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7
centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do
temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia
panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub
blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą
ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo
panierka straci chrupkość.
Na każdej tortilli (ciepłej, jeśli nie mamy w planach jej
późniejszego grillowania) układamy po 2 polędwiczki, pokrojony w mniejsze
kawałki plaster sera cheddar, rukolę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość
polewamy majonezem. Zwijamy tortillę i wg uznania możemy dodatkowo opiec w
tosterze grillowym.
Może warto samemu zrobić tortille? Będzie jeszcze zdrowsze:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak ktoś ma czas i chęci to nie bronię 😉
Usuń