poniedziałek, 20 czerwca 2016

Domowy twister cheeser KFC


Te moje domowe kurczaki a'la KFC tak mi smakują, że ciągle tworzę domowe wersje kanapek dostępnych w restauracji. Dziś twister cheeser z cheddarem i rukolą - pycha! I co najważniejsze - zdjęcie odpowiada temu, co uzyskasz i nie będzie rozczarowania, a jedynie efekt WOW!

400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
2 pomidory
6 garści rukoli
3 plasterki sera cheddar

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.


Na każdej tortilli (ciepłej, jeśli nie mamy w planach jej późniejszego grillowania) układamy po 2 polędwiczki, pokrojony w mniejsze kawałki plaster sera cheddar, rukolę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość polewamy majonezem. Zwijamy tortillę i wg uznania możemy dodatkowo opiec w tosterze grillowym.


2 komentarze:

  1. Może warto samemu zrobić tortille? Będzie jeszcze zdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak ktoś ma czas i chęci to nie bronię 😉

      Usuń