niedziela, 3 kwietnia 2016

Creme vichyssoise czyli chłodnik z porów Roberta Makłowicza


Ostatnio koleżanka zamówiła sobie dietę pudełkową. Okazało się, że na drugie śniadanie zawsze jest zupa stąd pomysł, aby również bloga wzbogacić o ten dział :-) Zupy świetnie nadają się do zabrania do pracy, a przy tym są zdrowe i pożywne. Zaczynamy od przepisu Roberta Makłowicza!

6 porów
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
6 ziemniaków
1,5 litra bulionu drobiowego
150 ml śmietanki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz


Pory myjemy i kroimy w paski. Podsmażamy na oleju z masłem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy ziemniaki pokrojone w małe kawałki i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 40 minut. Gotową zupę pozostawiamy do przestygnięcia i blend ujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Następnie wkładamy krem do lodówki na 6 godzin (chociaż na ciepło też bardzo dobrze smakuje). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz