piątek, 8 kwietnia 2016

Frittata z batatem i oscypikiem


Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a nie robi się go dłużej niż zwykłe kanapki ;-) Polecam!

1/2 batata
1 mała fioletowa cebula
2 duże jajka
4 łyżki śmietanki UHT
3 plastry oscypka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
czerwona papryka i bazylia do dekoracji



Na patelni rozgrzewany olej i masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i batat pokrojony w nieduże kawałki (każdy plasterek pokroiłam na 4 części). Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Chwilę podsmażamy. Na wierzchu frittaty układamy plasterki oscypka i wstawiamy wszystko razem z patelnią do piekarnika (opcja grill). Zapiekamy od góry do całkowitego ścięcia jajek. Gotową frittatę dekorujemy papryką i bazylią lub innymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz