wtorek, 26 kwietnia 2016

Zapiekane naleśniki słodko-kwaśne z kurczakiem


To danie już od wielu lat jest hitem w moim domu! Szybko się przygotowuje, jest bardzo sycące i mega smaczne! Spróbujcie sami :-)

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
naturalna przyprawa uniwersalna
4 naleśniki
4 łyżki startego żółtego sera
olej rzepakowy do smażenia


Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy sosem sojowym i przyprawą uniwersalną, następnie smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy naleśniki (u mnie: pół szklanki wody, pół szklanki mleka, 1 jajko, mąka do uzyskania pół-rzadkiego ciasta). Do naczynia żaroodpornego wkładamy naleśnik. Następnie nakładamy do środka podsmażonego wcześniej kurczaka, w taki sposób, żeby później można było naleśnik złożyć w pół. Zanim złożymy naleśnik, polewamy kurczaka sosem słodko-kwaśnym. Obok układamy drugi naleśnik i postępujemy jak poprzednio. W ten sam sposób przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne. Naleśniki posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do rozpuszczenia żółtego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz