środa, 13 kwietnia 2016

Sałatka z dzikim ryżem, pomarańczą i serem camembert


Ta sałatka jest po prostu rewelacyjna! W smaku wręcz powala, do tego jest pożywna i sycąca dzięki ryżowi, a przy tym lekka i orzeźwiająca dzięki pomarańczy. Zasmakuje nawet facetom ;-)

1/2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu (np. resztka z obiadu)
1 duża garść roszponki
1/2 okrągłego sera camembert
5-6 suszonych pomidorów z oleju
1/2 pomarańczy

sos winegret:
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego jasnego
szczypta soli
szczypta cukru


Ser camembert kroimy w cienkie plastry, dłuższe ewentualnie przekrawamy w poprzek na pół. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Z pomarańczy wycinamy fileciki, czyli takie kawałki pomarańczy bez skórek. Dzielimy je na mniejsze części. Na talerzu rozkładamy roszponkę, układamy camembert, suszone pomidory i pomarańcze. Całość posypujemy dzikim ryżem i polewamy sosem, powstałym ze zmieszania wszystkich powyższych składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz