niedziela, 10 kwietnia 2016

Żółty ryż z fasolką szparagową


Przepis na to danie poznałam na kursie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pożywne, bardzo prosto się je robi i doskonale smakuje zarówno na ciepło. Idealne do zabrania do pracy w lunchbox'ie :-)

2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka ryżu basmati
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1 papryczka chili (opcjonalnie)
2 niecałe szklanki wody
200 g fasolki szparagowej


Na maśle podsmażamy przyprawy i papryczkę chili (jeśli chcemy ostre danie). Następnie wrzucamy ryż i smażymy cały czas mieszając. Gdy stanie się biały wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową i mieszamy wszystko razem. Następnie zakrywamy szczelnie pokrywką – jeśli mamy otwór w pokrywce zatykamy go, zmniejszamy gaz i gotujemy 10 minut bez zaglądania i mieszania. Po tym czasie sprawdzamy, czy na dnie nie ma wody. Jeśli jest, chwilę jeszcze gotujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz