czwartek, 21 kwietnia 2016

Śniadaniowe spaghetti z suszonymi pomidorami, szpinakiem i jajkiem sadzonym


Na 25-lecie firmy Makaron Międzybrodzki wybrał 25 blogerów, z którymi świętuje swój jubileusz.  Udało mi się znaleźć w tym gronie :-) A że świętowanie tak ważnej okazji powinno się zacząć już od rana, to prezentuję pyszny pomysł na makaronowe śniadanie, które wygląda wykwintnie, a robi się w oka mgnieniu!

6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
1 duża garść szpinaku
3 suszone pomidory z oleju
kawałek parmezanu
1 jajko


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Solimy szczyptą soli. Należy uważać, żeby oliwa nie podgrzała się za bardzo, bo straci swoje właściwości. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Szpinak płuczemy. Na patelnię z oliwą i czosnkiem przekładamy makaron i mieszamy. Dodajemy suszone pomidory i szpinak. Wszystko razem chwilę smażymy, po czym przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość doprawimy świeżo mielonym pieprzem i płatkami parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz