środa, 27 kwietnia 2016

Naleśniki z farszem ryżowym bolognese


Dziś kolejny pomysł na naleśniki :-) Żeby nie były zbyt "ciężkie" i kaloryczne, farsz mięsny wymieszałam z ryżem. I to był strzał w 10!

8 naleśników
350 g mielonego z łopatki
1 cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 słoik sosu bolognese classico z bazylią DOLMIO
oliwa z oliwek
sól
pieprz
starty żółty ser do posypania naleśników

Jeśli nie mamy przygotowanych, to smażymy naleśniki (u mnie: szklanka wody, szklanka mleka, 3 jajka, 2 czubate łyżki drobnych otrębów, mąka do uzyskania pół-rzadkiego ciasta).
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy. Dusimy chwilę wszystko razem. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz