3 większe ziemniaki lub 4 małe
2 łyżeczki
prażonej cebulki Fanex
1 jajko
sadzone
sól
pieprz
olej do
smażenia
Ziemniaki
szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odlewamy, pozostawiamy do
przestygnięcia i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na dużych oczkach
tarki, solimy, pieprzymy i mieszamy z prażoną cebulką. Na patelni rozgrzewamy
olej, przekładamy na nią ziemniaki i formujemy placek lekko dociskając. Smażymy
na wolnym ogniu do zarumienienia. Następnie od góry przykładamy talerz lub
drugą patelnię i przewracamy wszytko „do góry nogami”. Nie próbujcie przekładać
rosti za pomocą szpatułki, bo na pewno się rozpadnie, gdyż nie używamy do jego
zrobienia mąki ani jajka. Jeśli używaliśmy talerza, to delikatnie zsuwamy z
niego rosti na patelnię, jeśli drugiej patelni – to rozpoczynamy na niej
smażenie placka z drugiej strony. Możemy użyć średniego ognia, gdyż ziemniaki
powinny „dojść” przy pierwszym smażeniu. Gotowy rosti podajemy z jajkiem
sadzonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz