Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a nie robi się go dłużej niż zwykłe kanapki ;-) Polecam!
1/2 batata
1 mała fioletowa
cebula
2 duże jajka
4 łyżki śmietanki
UHT
3 plastry oscypka
1 łyżka oleju
rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
czerwona papryka i
bazylia do dekoracji
Na patelni
rozgrzewany olej i masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i batat pokrojony
w nieduże kawałki (każdy plasterek pokroiłam na 4 części). Doprawiamy solą i
pieprzem. Podsmażamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię.
Chwilę podsmażamy. Na wierzchu frittaty układamy plasterki oscypka i wstawiamy
wszystko razem z patelnią do piekarnika (opcja grill). Zapiekamy od góry do
całkowitego ścięcia jajek. Gotową frittatę dekorujemy papryką i bazylią lub
innymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz