Moje dzieciaki uwielbiają gofry, więc gdy mam tylko trochę więcej czasu, to je im robię w domu :-) Zawsze staram się używać do nich jak najlepszej mąki. Tym razem wybrałam mąkę z pszenicy Kamut, która nazywana jest zbożem faraonów i ma około 30 % więcej białka niż zwykła pszenica, a przy tym jest przyjazna alergikom.
500 ml mleka
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 szklanki mąki z pszenicy Kamut ze sklepu
smakipoludnia24.pl
3 jajka
25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło oraz drożdże.
Następnie przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier i miód, szczyptę soli i
jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Znów dokładnie
mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia
na 1 godzinę. Po tym czasie nakładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i
pieczemy gofry, aż staną się rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz