Kolejny przepis na makaronowe śniadanie, który sprawdzi się też na wyjątkowe okazje :-) Nawet nie przypuszczałam jak pyszne są takie śniadania! A przy tym łatwo i szybko się je robi, jak zawsze u mnie ;-)
1 porcja makaronu spaghetti Międzybrodzki
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
6-8 zielonych szparagów
2 cienkie plasterki boczku
1 jajko
1 kawałek parmezanu
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na 4-5
centymetrowe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie
wyciągamy je z garnka i hartujemy w zimnej wodzie. Makaron gotujemy wg przepisu
na opakowaniu, odcedzamy i polewamy oliwą. Dodajemy szparagi, doprawiamy
pieprzem i mieszamy. Na osobnej patelni smażymy boczek i jajko sadzone. Z
jednej strony talerza układamy makaron ze szparagami, a z drugiej boczek i
jajko. Doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem wg uznania i posypujemy płatkami
parmezanu (wykroiłam je obieraczka do warzyw).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz