sobota, 23 kwietnia 2016

Śniadaniowe spaghetti ze szparagami i jajkiem sadzonym na boczku


Kolejny przepis na makaronowe śniadanie, który sprawdzi się też na wyjątkowe okazje :-) Nawet nie przypuszczałam jak pyszne są takie śniadania! A przy tym łatwo i szybko się je robi, jak zawsze u mnie ;-)

4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
6-8 zielonych szparagów
2 cienkie plasterki boczku
1 jajko
1 kawałek parmezanu


Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na 4-5 centymetrowe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie wyciągamy je z garnka i hartujemy w zimnej wodzie. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i polewamy oliwą. Dodajemy szparagi, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Na osobnej patelni smażymy boczek i jajko sadzone. Z jednej strony talerza układamy makaron ze szparagami, a z drugiej boczek i jajko. Doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem wg uznania i posypujemy płatkami parmezanu (wykroiłam je obieraczka do warzyw).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz