czwartek, 14 kwietnia 2016

Aksamitne risotto z wędzonym łososiem


Przepis trochę mało śniadaniowy, ale chciałam się nim z Wami podzielić :-) Inspirowany programem kulinarnym Buddy’ego Valastro - tego od tortów. On naprawdę też fajnie gotuje!

1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ małej cebuli
1,5 szklanki ryżu do risotto typu Arborio
1 kawałek łososia
½ szklanki startego parmezanu

W rondlu podgrzewamy oliwę i rozpuszczamy masło, i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie do rondla wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy tak, żeby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka.
Do ryżu dolewamy stopniowo po pół szklanki bulionu i mieszamy. Odczekujemy, aż ryz wchłonie wywar, zanim wlejemy kolejną porcję. Powtarzamy do czasu zużycia całego bulionu. Łososia (najlepiej wędzonego na zimno) kroimy w kostkę. Risotto ściągamy z ognia, dodajemy parmezan i łososia. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz