Przepis trochę mało śniadaniowy, ale chciałam się nim z Wami podzielić :-) Inspirowany programem kulinarnym Buddy’ego
Valastro - tego od tortów. On naprawdę też fajnie gotuje!
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ małej cebuli
1,5 szklanki ryżu do risotto typu Arborio
1 kawałek łososia
½ szklanki startego parmezanu
W rondlu podgrzewamy oliwę i rozpuszczamy masło, i
podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie do rondla wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy tak,
żeby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka.
Do ryżu dolewamy stopniowo po pół szklanki bulionu i
mieszamy. Odczekujemy, aż ryz wchłonie wywar, zanim wlejemy kolejną porcję.
Powtarzamy do czasu zużycia całego bulionu. Łososia (najlepiej wędzonego na zimno) kroimy w kostkę. Risotto ściągamy z ognia, dodajemy parmezan i łososia.
Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz