Przepis na to danie poznałam na kursie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pożywne, bardzo prosto się je robi i doskonale smakuje zarówno na ciepło. Idealne do zabrania do pracy w lunchbox'ie :-)
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka ryżu basmati
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1 papryczka chili (opcjonalnie)
2 niecałe szklanki wody
200 g fasolki szparagowej
Na maśle podsmażamy przyprawy i papryczkę chili (jeśli
chcemy ostre danie). Następnie wrzucamy ryż i smażymy cały czas mieszając. Gdy
stanie się biały wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę
szparagową i mieszamy wszystko razem. Następnie zakrywamy szczelnie pokrywką –
jeśli mamy otwór w pokrywce zatykamy go, zmniejszamy gaz i gotujemy 10 minut
bez zaglądania i mieszania. Po tym czasie sprawdzamy, czy na dnie nie ma wody.
Jeśli jest, chwilę jeszcze gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz