czwartek, 7 kwietnia 2016

Klasyczny omlet biszkoptowy


Ten puszysty omlet to ostatnio hit moich śniadań! W smaku bardzo przypomina biszkopt do tortu ;-) Dla dzieciaków strzał w 10!

2 jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki Barilla ze sklepu smakipoludnia24.pl
łyżka masła + łyżka oleju
ulubione dodatki – u mnie starta czekolada i mód oraz woda Aqua Panna do picia


Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i stopniowo mąkę. Cały czas mieszamy – ubijając mikserem na niskich obrotach lub ręcznie przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, żeby masło się nie paliło (chyba że używamy klarowanego). Smażymy omlet z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze: