Dziś kolejny pomysł na naleśniki :-) Żeby nie były zbyt "ciężkie" i kaloryczne, farsz mięsny wymieszałam z ryżem. I to był strzał w 10!
8 naleśników
1 torebka ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s
350 g mielonego z łopatki
1 cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 słoik sosu bolognese classico z bazylią DOLMIO
oliwa z oliwek
sól
pieprz
starty żółty ser do posypania naleśników
Jeśli nie mamy przygotowanych, to smażymy naleśniki (u mnie:
szklanka wody, szklanka mleka, 3 jajka, 2 czubate łyżki drobnych otrębów, mąka
do uzyskania pół-rzadkiego ciasta).
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany
czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę
razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy,
aż będzie sypkie. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy. Dusimy chwilę
wszystko razem. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Tak
przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Posypujemy serem i zapiekamy w
piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz