środa, 3 sierpnia 2016

Pieczony bakłażan z fetą, suszonymi pomidorami i migdałami Marcona


Oj! Było dzisiaj pysznie i bardzo aromatycznie na śniadanie! A wszystko dzięki temu, że w Lidlu trwa tydzień hiszpański. Zrobiłam pieczone bakłażany, których miąższ po prostu rozpływał się w ustach, a dzięki dodatkom danie było bardzo wyraziste w smaku. Polecam serdecznie - efekt WOW przy małym nakładzie pracy ;-)

1 nieduży bakłażan
sól
12-14 kostek fety
2 suszone pomidory


Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół, a następnie od strony miąższu nacinamy kartkę tak, aby nie przekroić skórki. Delikatnie rozchylamy nacięcia i solimy oraz polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach – grzanie góra-dół (jeśli bakłażan jest większy to dłużej, aby miąższ rozpływał się w ustach). Gotowego bakłażana posypujemy fetą oraz posiekanymi suszonymi pomidorami i migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz