środa, 10 sierpnia 2016

Placuszki naleśnikowe a’la pizza


Dziś coś dla amatorów placków i pizzy, czyli pyszne placuszki z patelni z klasycznymi dodatkami do pizzy. A co najfajniejsze - możecie dowolnie modyfikować przepis w zależności od tego, jakie dodatki macie w lodówce :-)

4 plasterki szynki
2 duże pieczarki
1/3 czerwonej papryki
1/2 cebuli
50 g startego żółtego sera
olej do smażenia

ciasto:
2/3 szklanki mąki
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo mielony pieprz


Składniki ciasta łączymy ze sobą i odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. Szynkę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, i razem z serem mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron na złoto.


5 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają, super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe i na pewno pyszne!Oj, czuję, że często będzie przekąską u mnie w domu!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Wystarczyło kilkanaście minut i kolacja gotowa :D Placuszki bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz będe je smażyć :)

    OdpowiedzUsuń