Ponieważ moja kuchnia nadal składa się jedynie z lodówki, sięgnęłam do archiwum, żeby znaleźć dla Was jakiś pyszny przepis. I bardzo się z tego cieszę, bo w ostatnim czasie zupełnie zapomniałam o tym przepysznym i bardzo prostym w wykonaniu cieście.
3 duże jabłka
240 g mąki pszennej
150 g cukru
80 g masła
2 jajka
20-40 ml wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon
Jabłka obieramy ze
skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie
składniki ciasta poza wodą wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto ręką. Następnie
dodajemy wody, aby ciasto stało się bardziej luźne i porcjami wrzucamy jabłka.
Gotowe ciasto przekładamy do formy (ja użyłam prostokątnej), posypujemy po
wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45
minut. Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz