wtorek, 16 sierpnia 2016

Ziemniaczki pieczone z rozmarynem


Dziś pomysł na pyszne ziemniaczki z piekarnika, które stanowią idealny dodatek do jajka sadzonego czy parówki. Zaletą ich jest to, że przygotowujecie je w 5 minut i potem możecie zająć się czymś innym, a ziemniaczki powoli sobie dochodzą w piekarniku.

4 średnie ziemniaki
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki suszonego rozmarynu (można też uużyć świeżej gałązki i zerwać z niej listki)
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku


Takie ziemniaczki to idealny dodatek do obiadu, gdy robimy mięso w piekarniku (ziemniaczki pieczemy w tym samym czasie). Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobne cząstki (mniej niż ćwiartki). Posypujemy solą, rozmarynem, papryką słodką. Dodajemy łyżkę oleju i wszystko razem mieszamy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Podczas pieczenia 3 x mieszamy ziemniaczki.

5 komentarzy:

  1. Pycha, bardzo lubimy pieczone ziemniaczki do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezły zbieg okoliczności. Dzisiaj też robiłem ziemniaki z rozmarynem do obiadu - trochę inaczej, ale wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi przepis pokazała sąsiadka i od razu mi się spodobał! Ale z chęcią zerknę, jak Ty robisz 😊

      Usuń
    2. Przepis znalazłem tu: http://kulinaria.flyb.pl/2016/08/14/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem-do-obiadu/
      Z tym, że pół godziny to jednak trochę mało - w sumie piekły się ok. 50 minut.
      A do tego: http://kulinaria.flyb.pl/2016/04/27/podudzia-z-kurczaka-pod-paprykowa-pierzynka/
      Dodałem Ajwar zamiast ketchupu paprykowego.

      Usuń
    3. Faktycznie 30 minut na surowe ziemniaki to może być mało. Dzięki za linki 😙

      Usuń