Naszło mnie na jakąś przekąskę ;-) Pomyślałam o moich dorodnych batatach, które już od jakiegoś czasu czekają w lodówce na swoją kolej. I wtedy pomyślałam, że przecież mogę z nich zrobić pyszne i dietetyczne chipsy! Polecam przepis :-D
Na 1
blaszkę chipsów:
1 duży
batat
4 łyżki
oleju rzepakowego
sól,
pieprz lub mieszanka ziół do warzyw
Ziemniaka
dokładnie myjemy, a następnie kroimy na 1-2 mm plasterki. Blaszkę wykładamy
papierem do pieczenia. Układamy plasterki batata jeden obok drugiego i
smarujemy olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Przyprawiamy do smaku.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół), następnie wyciągamy blaszkę,
przewracamy plasterki batata na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
uwielbiam bataty. Teraz latem jem je rzadziej, ale jesienią i zimą takie czipsy również goszczą na moim stole :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio ciągle mam ochotę na chipsy, a że staram się nie przytyć (znów...) to postawiłam na dietetyczną wersję tej przekąski ;-)
Usuń