wtorek, 23 sierpnia 2016

Maślane naleśniki z sosem czekoladowym


Próbowaliście kiedyś naleśników z masłem zamiast oleju? Mają bardzo pyszny maślany posmak i stanowią bardzo fajną alternatywę dla zwykłych naleśników. Ale zdradzę Wam w sekrecie, że najlepiej smakują, gdy są ciepłe, bo potem niestety (jak to masło) trochę twardnieją w przeciwieństwie do tych z olejem. 

2 jajka
1 szklanka mleka
50 g masła
2/3 szklanki mąki
3 łyżki drobnych otrębów (niekoniecznie, ale ja zawsze dodaję do naleśników)
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Jajka wbijamy do miski i mieszamy z mąką, otrębami, solą i cukrem. Na patelni rozpuszczamy masło. Delikatnie studzimy, żeby nie zaparzyło jajek i wlewamy do ciasta cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeśli jest za gęste dolewamy trochę mleka, jeśli za rzadkie – dodajemy mąki. Gotowe ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut do „odstania”. Na patelni, na której wcześniej rozpuszczaliśmy masło, smażymy naleśniki bez dodatkowego tłuszczu.

Podajemy z polewą czekoladową.


1 komentarz:

  1. Ależ one wyglądają obłędnie - czekolada i naleśniki, to jest to !
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń