Próbowaliście kiedyś naleśników z masłem zamiast oleju? Mają bardzo pyszny maślany posmak i stanowią bardzo fajną alternatywę dla zwykłych naleśników. Ale zdradzę Wam w sekrecie, że najlepiej smakują, gdy są ciepłe, bo potem niestety (jak to masło) trochę twardnieją w przeciwieństwie do tych z olejem.
2 jajka
1 szklanka
mleka
50 g masła
2/3
szklanki mąki
3 łyżki
drobnych otrębów (niekoniecznie, ale ja zawsze dodaję do naleśników)
1 szczypta
soli
1 łyżeczka
cukru
Jajka
wbijamy do miski i mieszamy z mąką, otrębami, solą i cukrem. Na patelni
rozpuszczamy masło. Delikatnie studzimy, żeby nie zaparzyło jajek i wlewamy do
ciasta cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany,
jeśli jest za gęste dolewamy trochę mleka, jeśli za rzadkie – dodajemy mąki.
Gotowe ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut do „odstania”. Na patelni, na
której wcześniej rozpuszczaliśmy masło, smażymy naleśniki bez dodatkowego
tłuszczu.
Podajemy z
polewą czekoladową.
Ależ one wyglądają obłędnie - czekolada i naleśniki, to jest to !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)