Dziś prezentuję jedną z fajnych przepisów Karola Okrasy, który znalazłam w jego książce. Smacznie, a przy tym wcale nie skomplikowanie! I do tego tanio, bo cała rodzina się naje tym daniem do syta. Polecam serdecznie!
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 garści suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
150 g przysmaków kresowych (dostępne w Lidlu)
500 ml śmietanki 18% uht
2 gałązki rozmarynu
stary żółty ser po posypania
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło i bułka tarta do formy
olej rzepakowy
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Następnie je
odcedzamy i kroimy w paseczki. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulkę
pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy przysmaki
kresowe pokrojone w paseczki i dalej smażymy. Na koniec na patelnię wrzucamy
grzyby. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy rozmaryn i obrane ziemniaki
pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy
około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyjmujemy z garnka
rozmaryn i wrzucamy zawartość patelni. Wszystko razem mieszamy i przekładamy
razem ze śmietanka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego
bułką tartą. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30-45 minut w
temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz