sobota, 24 października 2015

Kanapka z aromatyzowanym dymem indykiem, awokado i mozzarellą


Zostało mi jeszcze trochę indyka pieczonego w aromacie dymu z orzesznika, więc postanowiłam zrobić z nim jeszcze jedną apetyczna kanapkę :-) Zapraszam :-)


2 polędwiczki z indyka
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki masła
kromki chleba (u mnie wieloziarnisty)
awokado
sałata (u mnie lodowa)
mozzarella

Indyka nacieramy naturalną przyprawą uniwersalną, aromatem Smokeland, olejem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekaną papryczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). W połowie czasu pieczenia układamy na każdej polędwiczce łyżeczkę masła. Gotowego pieczonego indyka pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy w plastry.

Chleb opiekamy w tosterze. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać trochę soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku. Tak przygotowaną pastą smakujemy po jednej stronie każdej z kromek. Następnie na połowie układamy indyka pokrojonego w plastry, sałatę, plastry mozzarelli i przykrywamy drugą kromką z awokado. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz