sobota, 3 października 2015

Wytrawne gofry orkiszowe z szynką, żółtym serem i warzywami


Próbowaliście kiedyś gofrów w wersji wytrawnej? Jeśli nie to wypróbujcie koniecznie ten przepis, a na pewno zostaniecie ich fanami :-) 


500 ml mleka
100 g masła
1 szczypta soli
4 jajka
50 g świeżych drożdży
50 g szynki konserwowej
50 g startego żółtego sera
1/3 czerwonej papryki
posiekany świeży szczypiorek


Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w nim masło i drożdże. Następnie przelewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz pokrojone w kostkę/posiekane dodatki. Znów dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry, aż staną się rumiane. 


100 przepisów na gofry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz