500 ml mleka
100 g masła
1 szczypta soli
1 szklanka mąki orkiszowej razowej Biogra
2 szklanki mąki orkiszowej pszennej Biogra
4 jajka
50 g świeżych drożdży
50 g szynki konserwowej
50 g startego żółtego sera
1/3 czerwonej papryki
posiekany świeży szczypiorek
Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w
nim masło i drożdże. Następnie przelewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę
soli i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz
pokrojone w kostkę/posiekane dodatki. Znów dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy
folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym
czasie nakładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry, aż
staną się rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz