piątek, 30 października 2015

Muffinki dyniowe z wiśniami


Już jutro święto dyni! Więc, gdy lampiony wystraszą już wszystkich przebierańców, proponuję je skonsumować w postaci pysznych muffinek :-)

1 pełna szklanka zmiksowanej pieczonej dyni
150 g cukru
2 duże jajka
60 ml mleka
150 g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
100 g kandyzowanych wiśni lub innych ulubionych dodatków np. orzechów
cukier puder do posypania


Dynię myjemy i kroimy na dość duże kawałki (takie półksiężyce). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 30-40 minut. Sprawdzamy, czy jest miękka i jeśli tak, to kończymy pieczenie. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i mielimy go przy pomocy blendera na papkę. Szklankę zmiksowanej pieczonej dyni mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wiśni). Jeśli masło nie połączyło się z pozostałymi składnikami, to możemy zmiksować ciasto blenderem. Na koniec mieszamy ciasto z dodatkami – w moim przypadku były to kandyzowane wiśnie. Porcje ciasta nakładamy do papilotek i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Gotowe muf finki pozostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz