piątek, 16 października 2015

Tarta serowa z brokułami i kalafiorem


Na dworze deszczowa i zimna jesień w pełni, więc proponuję coś ciepłego i sycącego na długo, choć jest to danie wegetariańskie :-) Ale i na zimno ta tarta jest bardzo dobra - można zapakować sobie kawałek do pracy.

1 arkusz ciasta francuskiego
4 jajka
200 ml śmietanki UHT
100 g startego żółtego sera
1/2 brokuła
1/2 kalafiora
1 łyżeczka soli (ja użyłam różowej himalajskiej)
masło do wysmarowania formy


Formę do tarty smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz tarty.  Kalafior i brukała dzielimy na małe różyczki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajka roztrzepujemy z przyprawą do szpinaku i śmietanką. Na cieście francuskim układamy różyczki brokuła i kalafiora, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 35-40 minut w pierniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz