Na dworze deszczowa i zimna jesień w pełni, więc proponuję coś ciepłego i sycącego na długo, choć jest to danie wegetariańskie :-) Ale i na zimno ta tarta jest bardzo dobra - można zapakować sobie kawałek do pracy.
1 arkusz ciasta
francuskiego
4 jajka
200 ml śmietanki UHT
100 g startego
żółtego sera
1/2 brokuła
1/2 kalafiora
1 łyżka przyprawy do szpinaku Rafex
1 łyżeczka soli (ja
użyłam różowej himalajskiej)
masło do
wysmarowania formy
Formę do tarty
smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy
widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około 20 minut. W tym czasie
przygotowujemy farsz tarty. Kalafior i
brukała dzielimy na małe różyczki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie,
odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajka roztrzepujemy z przyprawą do szpinaku
i śmietanką. Na cieście francuskim układamy różyczki brokuła i kalafiora,
zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 35-40 minut
w pierniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz