piątek, 2 października 2015

Śniadaniowe muffiny z jajkiem i boczkiem


Uwierzycie, że do zrobienia tego śniadania użyłam 3 podstawowych składników i przygotowałam je w mniej niż 5 minut (oprócz pieczenia)? A efekt sami widzicie jaki fajny :-)


Na 1 porcję:
2 kromki pieczywa tostowego (może być czerstwe)
1 jajko
2 plasterki boczku
sól
pieprz
natka pietruszki


Odcinamy z pieczywa tostowego brzegi i spłaszczamy za pomocą wałka. Następnie każdą kromkę kroimy na pół. Trzema kawałkami pieczywa tostowego wykładamy boki foremki do dużych muf finek (średnica około 9 cm), a z jednego kawałka robimy dno, jak widać na zdjęciu na dole. Boczek chwilę podsmażamy i wkładamy „na krzyż” do foremki. Na koniec wbijamy jajko. Pieczemy 16 minut w 180 stopniach (termoobieg). Gotowego muffina doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.

4 komentarze: