Dawno na blogu nie było nic ze śledziem, a jest to rybka nie tylko smaczna i zdrowa, ale także jej spożywanie nie zagraża ich populacji i w związku z tym WWF daje nam zielone światło - więcej dowiecie się tu: http://ryby.wwf.pl/poradnik/
2 filety śledziowe matjas
1 jajko
½ puszki groszku
½ puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 plasterek cytryny
majonez w tubce
koperek
Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na
ćwiartki. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół. Koperek siekamy. Groszek i
kukurydzę odsączamy z zalewy, a następnie mieszamy z majonezem i śmietaną. Tak
przygotowaną sałatkę układamy na półmisku z zagłębieniem. Każdą ćwiartkę jajka
owijamy śledziem i układamy na sałatce. Do środka każdej roladki nakładamy
odrobinę majonezu i kawałek cytryny. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz