wtorek, 13 października 2015

Śledzik na żółto-zielono a’la po japońsku


Dawno na blogu nie było nic ze śledziem, a jest to rybka nie tylko smaczna i zdrowa, ale także jej spożywanie nie zagraża ich populacji i w związku z tym WWF daje nam zielone światło - więcej dowiecie się tu: http://ryby.wwf.pl/poradnik/


2 filety śledziowe matjas
1 jajko
½ puszki groszku
½ puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 plasterek cytryny
majonez w tubce
koperek


Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół. Koperek siekamy. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, a następnie mieszamy z majonezem i śmietaną. Tak przygotowaną sałatkę układamy na półmisku z zagłębieniem. Każdą ćwiartkę jajka owijamy śledziem i układamy na sałatce. Do środka każdej roladki nakładamy odrobinę majonezu i kawałek cytryny. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz