niedziela, 18 października 2015

Zapiekanka z czerstwej bułki z cukinią i chrupiącym boczkiem


Jeśli macie w domu jakieś czerstwe pieczywo, to koniecznie spróbujcie tego przepisu, bo jest naprawdę pyszny! A przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Przepis, który posłużył mi za pomysł, znalazłam na jednym z serwisów kulinarnych, a jego autorką jest IwonaDD.

2 czerstwe grahamki (lub inne pieczywo)
3 jajka
1 cebula
1/2 cukinii
1 opakowanie boczku w plastrach
4 łyżki startego żółtego sera

Cebulę i cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Boczek zarumieniamy na tej samej patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bułki kroimy na małe kromki i maczamy w roztrzepanych jajkach. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno: kromkę bułki, plasterek cukinii, a obok cebuli, następnie plasterek boczku i znów powtarzamy od początku. Gotową zapiekankę polewamy resztką roztrzepanych jajek i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Podajemy z sosem czosnkowym.



Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz