Jeśli macie w domu jakieś czerstwe pieczywo, to koniecznie spróbujcie tego przepisu, bo jest naprawdę pyszny! A przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Przepis, który posłużył mi za pomysł, znalazłam na jednym z serwisów kulinarnych, a jego autorką jest IwonaDD.
2 czerstwe grahamki
(lub inne pieczywo)
3 jajka
1 cebula
1/2 cukinii
1 opakowanie boczku
w plastrach
4 łyżki startego
żółtego sera
Cebulę i cukinię
kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Boczek zarumieniamy na tej samej
patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bułki kroimy na
małe kromki i maczamy w roztrzepanych jajkach. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem
do pieczenia i układamy kolejno: kromkę bułki, plasterek cukinii, a obok
cebuli, następnie plasterek boczku i znów powtarzamy od początku. Gotową
zapiekankę polewamy resztką roztrzepanych jajek i posypujemy startym żółtym
serem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Podajemy z sosem
czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz