poniedziałek, 19 października 2015

Rozgrzewające leczo


Może i leczo to takie mało śniadaniowe danie, ale ta jesienna szaruga powoduje, że mam ochotę zjeść coś ciepłego w pracy. A porcja takiego rozgrzewającego leczo na drugie śniadanie powoduje, że wracają mi siły witalne :-)

1 duży kabaczek
2 czerwone papryki
1 cebula
5 drobiowych parówek
2 puszki pomidorów
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
przyprawa uniwersalna


Kabaczek myjemy, wydrążamy środek i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy kabaczek z pozostałymi warzywami przez około 20 minut. Przyprawiamy papryką, przyprawą uniwersalną oraz solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ketchup, wszystko razem mieszamy i dusimy około 40 minut. Na osobnej patelni podsmażamy parówkę pokrojoną w plasterki, po czym dodajemy do naszego leczo. Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy. 
Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz