wtorek, 9 lutego 2016

Kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym, migdałami i domowym sosem waniliowym


Pyszne i pożywne śniadanie, które wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na moje oko sosu wychodzi ciutkę więcej niż trzeba - możecie go wykorzystać jako polewę do lodów czy szarlotki. Sos przechowujemy w lodówce do 3 dni.

1 łyżeczka masła
szczypta soli
250 ml mleka
1/2 laski wanilii
3 łyżki domowego cukru waniliowego (ok. 35 g)
2 żółtka

W garnku zagotowujemy 300 ml wody z łyżeczką masła i szczyptą soli. Dodajemy kaszę, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem (nie podnosimy pokrywki w międzyczasie). Po 10 minutach cała woda powinna zostać wciągnięta przez kaszę. Ściągamy z palnika, mieszamy jeszcze raz i pozostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem.
Z laski wanilii wydłubujemy nasionka i wrzucamy do mleka razem z resztą laski wanilii. Zagotowujemy, wyciągamy laskę wanilii i odstawiamy na chwilę na bok, żeby temperatura nieco spadła. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na kogiel mogiel. Stopniowo (po jednej łyżce) dodajemy do żółtek mleko i cały czas mieszamy, żeby je zahartować. Po kilku łyżkach można powolutku dolewać mleko bezpośrednio z garnka. Następnie przelewamy wszystko do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż sos trochę zgęstnieje (nie zagotowujemy, bo może zrobić się jajecznica).

Kaszę podajemy wymieszaną z sosem waniliowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz