poniedziałek, 8 lutego 2016

Szybka sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus


Najlepszą reklamą tej sałatki jest fakt, że mój mąż, który nigdy, ale to nigdy nie je tuńczyka, a i na kuskus patrzy spode łba, nie tylko zajadał ją ze smakiem, ale również bulwersował się, że ja mu wyjadam ;-) Polecam serdecznie!

2/3 szklanki kaszy kuskus (opcjonalnie ryżu)
1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
3 ogórki konserwowe
1/3 małej cebulki fioletowej
1 mała puszka tuńczyka
4 czubate łyżki kukurydzy z puszki
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka oleju ostropestowego (lub oliwy z oliwek)
2 łyżki majonezu


Kaszę kuskus posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wrzątkiem w małym rondelku. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do napęcznienia. Ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę, jajko w trochę większą. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. W miseczce mieszamy kuskus z tuńczykiem, warzywami i jajkiem. Polewamy wszystko olejem (w ten sposób ograniczamy ilość majonezu, a dodajemy sałatce zdrowych kwasów omega) i dodajemy majonez. Ponownie wszystko razem mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz