Czy wiecie, ze awokado jest źródłem bardzo zdrowych kwasów omega 3 i 6 oraz luteiny dobrej dla naszych oczu? Do tego ma dość neutralny smak i dobrze komponuje się z innymi produktami. Dlatego sięgajcie po nie jako dodatek do niemal każdego śniadania! A u mnie dziś sycąco, ale trochę zdrowiej niż, gdyby przygotować to klasycznie ;-)
2 jajka
1 awokado
4 średnie ziemniaki
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku
świeża bazylia
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobne cząstki (mniej niż ćwiartki). Posypujemy solą, rozmarynem, papryką słodką. Dodajemy łyżkę oleju i wszystko razem mieszamy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180st. Podczas pieczenia 3x mieszamy ziemniaczki.
Jajka smażymy na sadzone. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki dzielimy na 2 porcje. Na każdej kładziemy jajko i połowę awokado. Posypujemy posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz