środa, 17 lutego 2016

Energetyczne batony owsiane z nerkowcami na mleku skondensowanym


Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu batony owsiane. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci (mój dwulatek za nimi wprost przepada!).

150 g orzechów nerkowca
50 g żurawiny
80 jagód goi
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego


Mleko podgrzewamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce dokładnie rozkładamy masę owsianą i delikatnie dociskamy. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (grzanie góra – dół). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy.


2 komentarze:

  1. Na sam widok ślinka cieknie :-) uwielbiam takie smakołyki (mój dzieciak też), zabieram Pani ten przepis i w weekend go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń