Dziś proponuję lekką bagietkę z sosem tzatziki. Polecam użyć świeżego pieczywa lub podpiec nieco starszą bagietkę w piekarniku po polaniu jej odrobiną oliwy. Pycha!
1/2 bagietki
3 liście sałaty
3 plasterki pomidora
3 łyżki sosu tzatziki*
masło
Bagietkę smarujemy masłem i układamy na niej sałatę oraz pomidor. Całość polewamy sosem tzatziki, a dla ozdoby posypujemy suszoną natką pietruszki.
*sos tzatziki (nieco większa porcja):
1 górek świeży
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt grecki
sól
pieprz
Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazdo nasienne. Tak przygotowane ogórek kroimy w kosteczkę i mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz