piątek, 19 lutego 2016

Wegetariańska bagietka w greckim stylu


Dziś proponuję lekką bagietkę z sosem tzatziki. Polecam użyć świeżego pieczywa lub podpiec nieco starszą bagietkę w piekarniku po polaniu jej odrobiną oliwy. Pycha!


1/2 bagietki 
3 liście sałaty
3 plasterki pomidora
3 łyżki sosu tzatziki*
masło

Bagietkę smarujemy masłem i układamy na niej sałatę oraz pomidor. Całość polewamy sosem tzatziki, a dla ozdoby posypujemy suszoną natką pietruszki.

*sos tzatziki (nieco większa porcja):
1 górek świeży
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt grecki
sól
pieprz

Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazdo nasienne. Tak przygotowane ogórek kroimy w kosteczkę i mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz