poniedziałek, 1 lutego 2016

Śniadanie a’la holenderski stamppot


Dzieciaki chore, więc mama uziemiona w domu, a coś trzeba jeść ;-) W lodówce ziemniaki, cebula i trochę wędlin od Tradycyjne Jadło. Myślę, myślę... i nagle przypominam sobie, jak znajomy w holenderskiej knajpie jadł takie smażone kiełbaski na puree ziemniaczanym. Trochę szukania w internecie i mam przepis na stamppot, choć musiałam go trochę zmodyfikować, ze względu na braki w lodówce ;-) Niemniej jednak wyszło smacznie i sycąco :-)

4 ziemniaki
1 łyżka masła
2 cebule
2 ogórki kiszone
olej
szczypta soli


Ziemianki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Za pomocą tłuczka ugniatamy na puree z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Cebulkę dodajemy do ziemniaków, pozostawiając trochę do dekoracji kiełbasy. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy na patelni. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Na talerzu układamy ugniecione ziemniaki, na nich podsmażoną kiełbasę i cebulę. Wokół układamy kawałki ogórka kiszonego.


4 komentarze: