niedziela, 14 lutego 2016

Błyskawiczna frittata ze szpinakiem


Dziś coś prostego, ale i pysznego :-) Dla każdego, kto ma ochotę na szybkie śniadanie na ciepło bez brudzenia dużej ilości naczyń.

1 duża garść szpinaku baby
2 jajka
1 łyżka startego żółtego sera
sól
pieprz
czosnek granulowany / 1 ząbek świeżego czosnku przeciśnięty przez praskę


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażamy do czasu, aż liście zwiotczeją. Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem łyżki startego żółtego sera na gładką masę. Następnie przelewamy jajka na patelnię, zakrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu. Gdy jajka już prawie się zetną, przewracamy na chwilę fittatę na drugą stronę. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz