czwartek, 4 sierpnia 2016

Błyskawiczne curry pomidorowe z ciecierzycy


Tydzień iberyjski w Lidlu natchnął mnie do spróbowania ciecierzycy i... bardzo mi ona zasmakowała! Można z niej zrobić szybkie curry, które stanowi rozgrzewający i bardzo sycący posiłek, gdy za oknem brakuje ciepłego słońca jak w Hiszpanii ;-)

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik (400 g netto) ugotowanej ciecierzycy z tygodnia iberyjskiego w Lidlu
500 g passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)
1 łyżka cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwasowości pomidorów)
1 łyżka dobrego ketchupu
3 łyżeczki przyprawy curry
olej do smażenia
sól


W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie dodajemy passatę pomidorową i  ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą curry, cukrem i ketchupem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu i gotowe! Curry podałam z grzankami czosnkowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz