wtorek, 2 sierpnia 2016

Tarta z tuńczykiem i oliwkami na białym sosie


Pozostajemy w klimacie gorącej Hiszpanii :-) Dziś szybka tarta z tuńczykiem i oliwkami na bazie pysznego  białego sosu i mozzarelli. 

1 kawałek ciasta francuskiego (u mnie około połowy arkusza)

biały sos:
100 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka prażonej cebulki
pieprz do smaku

dodatki:
mozzarella starta
cebula
szpinak (podsmażony na maśle z czosnkiem, pieprzem i solą)


Składniki sosu mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 5 minut do napęcznienia cebulki. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i nacinamy „ramkę” wzdłuż brzegów. Wewnątrz ramki smarujemy ciasto sosem i posypujemy mozzarellą. Tuńczyka i oliwki kroimy w kawałki. Na serze rozkładamy równomiernie dodatki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz