piątek, 19 sierpnia 2016

Jajka sadzone w chmurach


Szukacie pomysłu na niebanalne weekendowe śniadanie? Ten przepis zdecydowanie do nich należy! Niby jajko sadzone, ale jednak białko skrywa pyszne dodatki i niebiańską lekkość ;-) Sprawdźcie sami!

2 jajka
szczypta soli
2 cienkie plasterki boczku
1 łyżeczka posiekanej zieleniny
2 łyżki startego parmezanu


Boczek podsmażamy na suchej patelni i kroimy w kosteczkę. Żółtka oddzielamy od białek, do tych ostatnich dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy boczek, zieleniną i parmezan. Delikatnie mieszamy. Powstała masę wykładamy na blachę wyłożoną w formie 2 gniazdek. Pieczemy 3-4 minuty w 220 stopniach (termoobieg). Następnie w środek każdego gniazdka nakładamy żółtko i ponownie pieczemy 3-4 minuty.


2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja śniadaniowa :) Tak podanego sadzonego jajeczka jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda, idealny pomysł na weekendowe śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń