środa, 31 sierpnia 2016

Rösti, czyli szwajcarskie placki z jajkiem sadzonym


Dziś pomysł na śniadanie dla głodomorów :-) Takie placki z grubo tartych i nieco podgotowanych ziemniaków są bardzo sycące i dostarczają energii na całe przedpołudnie pracy ;-)

3 większe ziemniaki lub 4 małe
1 jajko sadzone
sól
pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odlewamy, pozostawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy, pieprzymy i mieszamy z prażoną cebulką. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy na nią ziemniaki i formujemy placek lekko dociskając. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Następnie od góry przykładamy talerz lub drugą patelnię i przewracamy wszytko „do góry nogami”. Nie próbujcie przekładać rosti za pomocą szpatułki, bo na pewno się rozpadnie, gdyż nie używamy do jego zrobienia mąki ani jajka. Jeśli używaliśmy talerza, to delikatnie zsuwamy z niego rosti na patelnię, jeśli drugiej patelni – to rozpoczynamy na niej smażenie placka z drugiej strony. Możemy użyć średniego ognia, gdyż ziemniaki powinny „dojść” przy pierwszym smażeniu. Gotowy rosti podajemy z jajkiem sadzonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz