środa, 3 sierpnia 2016

Grubo tarte placki ziemniaczane z prażoną cebulką (tzw. hash browns)


Jeśli lubicie klasyczne placki ziemniaczane, ale nie chce Wam się trzeć ziemniaków i siekać cebuli, to koniecznie sprawdźcie ten przepis :-) Tarcie na dużych oczkach tarki jest szybsze, a nic nie tracicie ze smaku!

6 niedużych ziemniaków
1 duże jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
olej do smażenia


Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy starte ziemniaki, formując podłużny placek. Smażymy na wolnym ogniu, żeby środek się również usmażył. Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz