piątek, 5 sierpnia 2016

Mini pizze na jeden haps ;-)


Przeglądając archiwum moich przepisów, które powstało przed założeniem bloga, natrafiłam na bardzo fajny przepis :-) Są to pizze, ale w mini rozmiarze! Doskonale sprawdzą się więc jako przekąski na party. A co najważniejsze - zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują wybornie :-) 


Ciasto :
400 g mąki
10 g drożdży świeżych lub ½ opakowania suchych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
½ łyżeczki cukru
1 szczypta soli
 
Sos:
1 mały słoiczek ketchupu
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
 
Dodatki: ser żółty, szynka, kukurydza, pomidor, pieczarki, ogórek konserwowy…


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z połową łyżeczki cukru. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu drożdżowego wlewamy ciepłe mleko, oliwę z oliwek, przesiewamy mąkę i doprawiamy szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy ręką na jednolitą masę do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni, czyli około 5-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto dzielimy na małe porcje, delikatnie rozwałkowujemy na placuszki i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy żółty ser i ulubione dodatki. Pieczemy do zarumienienia (15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 200˚C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz